Kleding wassen | Snelle guide
Lees hier hoe je jouw artikel moet wassen, scheiden en drogen. Raadpleeg voor het wassen, drogen of strijken altijd de wasvoorschriften op het label van het artikel. Voor meer informatie over wassen, drogen, strijken en meer kun je onder deze snelle guide verder lezen.
Materiaal
Synthetisch / katoen: 30-40° was
Wol / zijde / linnen: koude was
Kleur
Licht, donker, kleuren los van elkaar wassen
Drogen
Droog overhemden aan een kledinghanger
Materiaal
Synthetisch / katoen: 30-40° was
Wol: koude was
Kleur
Licht, donker, kleuren los van elkaar wassen, eventueel samen met andere jeans
Drogen
Synthetisch / stretch / wol: Niet in de droger, netjes aan de waslijn
Katoen: Kan in de droger, maar liever aan de waslijn
Materiaal
Synthetisch / katoen: 30-40° was
Wol / zijde / linnen: koude was
Kleur
Licht, donker, kleuren los van elkaar wassen
Drogen
Synthetisch / stretch / wol / zijde / linnen: Niet in de droger, netjes aan de waslijn
Katoen: In de droger op katoenprogramma
Materiaal
Synthetisch / katoen: 30-40° was (binnenstebuiten)
Wol / linnen: koude was (binnenstebuiten)
Kleur
Licht, donker, kleuren los van elkaar wassen
Drogen
Synthetisch / stretch / wol / linnen / bedrukt: Niet in de droger, netjes aan de waslijn
Katoen: In de droger op katoenprogramma
Materiaal
Synthetisch / katoen: 30-40° was
Wol / zijde / linnen / Kasjmier: koude was
Kleur
Licht, donker, kleuren los van elkaar wassen
Drogen
Synthetisch / stretch / wol / linnen: Niet in de droger, netjes aan de waslijn
Katoen: In de droger op katoenprogramma
Raadpleeg de wasvoorschriften
Er zijn veel verschillende jassen, sommige moeten naar de stomerij, andere kunnen thuis op een speciaal wasprogramma gewassen worden.
Materiaal
Synthetisch / katoen: 30-40° was
Wol / zijde: koude was
Kleur
Licht, donker, kleuren los van elkaar wassen
Drogen
Droog ondergoed aan de waslijn
Kleding wassen | Alles wat je moet weten
Welkom bij Jac Hensen, jouw bron voor uitgebreide informatie over het wassen van kleding. We begrijpen dat het wassen van je kleding meer is dan alleen een dagelijkse klus; het is een kunst en wetenschap op zich. In dit grondige artikel nemen we je mee door het proces van kleding wassen, delen we waardevolle tips en tricks, en bieden we diepgaande inzichten in hoe je kleding fris en in topconditie kunt houden. Laten we dieper duiken!
Kleding sorteren
Stap één bij het wassen van jouw kleding is het sorteren, dat doe je als eerste op kleur om te voorkomen dat kleuren tijdens het wassen samenbloeden. Het zorgt ervoor dat jouw witte was wit blijft, je de donkere was heerlijk intens houdt en dat je gekleurde was langer meegaat. Hier zijn een aantal tips en tricks om jouw kleding langer mooi te houden:
Sorteren op kleur
Wit en licht
Kleuren: Wit, lichtgrijs, overige lichte kleuren
Tips: Voeg een kleur vangend doekje toe. Gebruik voor witte was speciale waspoeder in plaats van vloeibare middelen.
Zwart en donker
Kleuren: Zwart, donkerblauw, overige donkere kleuren
Tips: Keer je donkere kleding binnenstebuiten en was het alleen wanneer het echt nodig is om de kleuren beter te behouden.
Bonte pracht
Kleuren: De kleding die niet bij lichte of donkere kleuren past
Tips: Was nieuwe artikelen een (paar) keer apart, deze geven vaak nog wat af. Veel van één kleur? Doe eventueel een aparte was met enkel die kleur.
Meerkleurige items
Kleuren: Meerkleurig
Tips: Was op basis van de meest voorkomende kleur. Bijvoorbeeld een zwarte blouse met witte accenten kan gewoon in de donkere was.
Sorteren op materiaal
Het sorteren van je was op basis van het materiaal is net zo belangrijk als het sorteren op kleur. Verschillende materialen vereisen namelijk verschillende wasprogramma's en temperaturen. Door aandacht te besteden aan het materiaal en de wasvoorschriften, behoud je de kwaliteit en levensduur van je kleding, terwijl je toch geniet van het gemak van effectief en efficiënt wassen. Hier zijn wat handige tips om je was op basis van materiaal te organiseren:
Materiaalspecifieke sortering
Delicate stoffen zoals wol, zijde en linnen
'Normale' stoffen zoals katoen, polyester en acryl
Spijkerstof kun je met katoen meewassen, heb je echter genoeg om er een aparte was mee te vullen dan is het aan te raden om dat te doen.
Raadpleeg etiket
Lees altijd de wasvoorschriften op het label van de kledingstukken. Hier staat alle noodzakelijke informatie om jouw kledingstukken in topconditie te houden.
Uiteenlopende temperatuuraanbevelingen? Was ze samen op de laagst aanbevolen temperatuur.
Wastemperatuur
Er zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de temperatuur. Materialen, soort kleding en de wasvoorschriften. Bepaalde materialen en soorten kleding hebben meer baat bij een bepaalde temperatuur, wij hebben de belangrijkste regels voor jou op een rij gezet
Koude was
Materialen: Wol, zijde, linnen, delicate stoffen
Soort kleding: Blouses, t-shirts, jurken
Tips: Bij het wassen van kleding geldt over het algemeen: kouder is vaak beter.
Behandel bij een koude was eventuele vlekken van tevoren.
Stop kleding van delicate stoffen in een waszak zodat ze minder snel beschadigen in de was.
30-40° was
Materialen: Katoen, synthetisch, ondergoed, sokken
Soort kleding: Broeken, overhemden, hemden, vesten, truien, ondergoed, sokken
Tips: Erg gezweet? Behandel je kleding met soda, azijn of dettol voordat je het in de was doet.
Meer tips voor vlekken verwijderen?
60-90° was
Materialen: Schoonmaakdoeken, dweiltjes, witte tafelkleden
Tips: Het is (tenzij het waslabel dit aangeeft) niet aan te raden om normale kleding op 90° te wassen. Het heeft een hoge kans om kleding te krimpen of kleuren te verpesten.
Af en toe wassen op 90° is goed voor je wasmachine en een goede manier om vieze geurtjes, bacteriën, schimmels en stevige vlekken uit bijvoorbeeld je schoonmaakartikelen te krijgen.
Bonus tip: Was nooit op een hogere temperatuur dan een kledingstuk aangeeft! Ook niet als er vlekken op zitten.
Keuze wasprogramma
Bij het instellen van je wasmachine heb je niet alleen controle over de temperatuur, maar ook over verschillende wasprogramma's die variëren in duur en centrifugesnelheid. Daarnaast kun je vaak kiezen voor opties zoals 'snel' of 'half programma', en het aantal toeren van de centrifuge aanpassen.
Fijne wasprogramma
Materialen: Wol, zijde, linnen, delicate materialen
Soort kleding: Blouses of delicate materialen waslabel met streep onder instructie
Dit programma wast op 30° of koud en centrifugeert op een lage snelheid (meestal tussen 600 en 900 toeren per minuut). Het voordeel van een lagere centrifugesnelheid is dat je kleding veel minder gekreukt uit de machine komt, wat vaak betekent dat je minder hoeft te strijken.
Katoen / mix wasprogramma
Materialen: Katoen, synthetisch, gemengd
Soorten kleding: Ondergoed, sokken, spijkerbroeken, t-shirts, truien, vesten en hemdjes
Kies hierbij voor 30° of 40°, en je kunt meestal de centrifugesnelheid ongewijzigd laten. Het katoenprogramma duurt meestal ongeveer 3 uur. Als je kleding niet erg vuil is en geen hardnekkige vlekken heeft, kun je overwegen om het 'half programma' te selecteren, waardoor je was in ongeveer anderhalf uur klaar is.
Snel wasprogramma
Materialen: Variabel
Soort kleding: Variabel
Wil je alleen je kleding snel opfrissen, dan bieden veel wasmachines de optie van een programma van 15 of 30 minuten (de duur kan variëren afhankelijk van je wasmachine). Dit is handig als je kleding slechts een snelle opknapbeurt nodig heeft.
Wasmiddel & wasverzachter
Voor wasmiddelen raden wij aan om te gaan voor een vloeibaar wasmiddel. Vloeibare middelen houden de kleuren van artikelen het mooist en voorkomt de mogelijkheid dat poederresten in je wasmachine of de was zelf terecht komen. Met deze keuze gemaakt kom je bij de volgende obstakels:
Het juiste wasmiddel
Wit / licht katoen: Gebruik voor deze was een witwasmiddel. Hier zit vaak een bleekmiddel in om lichte was ook licht te houden. Let wel goed op dat er op de wasinstructies geen driehoek met een kruis erdoorheen staat, die geeft aan dat je het artikel niet mag bleken.
Gekleurd / donker: Gebruik hiervoor een bontwasmiddel. Deze zijn geschikt voor alle gekleurde was, er zitten ook kleurbeschermers in die voorkomen dat kleur afgeeft op ander wasgoed.
Fijn / wolwas: In het kledinglabel kun je zien of jouw artikel wol bevat of onder de temperatuur een streep heeft om aan te geven dat het een fijnwas is. Hiervoor gebruik je fijnwasmiddel (soms ook goed voor wol) of een wolwasmiddel.
Zwart: Heb jij veel donkere was? Dan kun je ervoor kiezen om een speciaal wasmiddel voor donkere was aan te schaffen. Deze bevatten ingredienten om de donkere was dieper van kleur te houden.
Hoeveelheid wasmiddel
Algemeen: De meeste flessen en pakken wasmiddel hebben een dop of schepje dat een specifiek aantal milliliters of milligram uitweegt. Bekijk het advies op jouw wasmiddel voor de perfecte afmetingen.
Gekleurd/ donker / witwas: Het advies op deze flessen is gebaseerd op ongeveer 4-5 kg was.
Fijnwas / wolwas: Het advies op deze flessen is gebaseerd op ongeveer 2,5 kg was.
Vuile was: Als de was erg vies is kun je wat extra wasmiddel toevoegen om de was schoon te krijgen. Hoeveel extra je kan gebruiken staat bijna altijd op de fles. Zitten er maar een paar artikelen met vlekken in? Gebruik dat op de vlekken een vlekkenmiddel en houd de hoeveelheid wasmiddel gelijk.
Waterhardheid: Vaak zijn de dosering instructies gebaseerd op jouw waterhardheid. Deze kun je vinden op de website: https://www.waterhardheid.nl/
In welk vakje gaat mijn wasmiddel?
De meeste wasmachines hebben drie vakjes. Voorwas, hoofdwas en wasverzachter.
Voorwas: Als je was erg vies is kun je kiezen om een voorwas te draaien, mocht dat het geval zijn dan kan je de (voor)wasmiddel daarvoor in dit vakje kwijt.
Hoofdwas: Dit is het vakje waar je de gekozen wasmiddel voor jouw was in doet voor het hoofdprogramma.
Wasverzachter: Gebruik jij graag wasverzachter om kleding zachter en soepeler te hebben na het wassen? Dan mag dat in dit vak.
Wasverzachter
Wanneer wel: Voeg wasverzachter toe als je wilt dat je was soepeler aanvoelt en lekker ruikt, bijvoorbeeld voor handoeken of linnen wasgoed. Ook kun je wasverzachter toevoegen om kleding minder statisch te maken.
Wanneer niet: Als je een gevoelige huid hebt kan het beter zijn om geen wasverzachter te gebruiken. Stop je jouw kleding in de droger? Dan hoef je ook geen wasverzachter te gebruiken.
Tips: Gebruik in plaats van normale wasverzachter azijn. Dit is voordeliger, zorgt voor minder kalkaanslag en is minder schadelijk voor het milieu.
Droogmethode: Ophangen of in de droger
Welke kleding kan in de droger?
Handdoeken, washandjes, vaatdoekjes, schoonmaakdoekjes, theedoeken, ondergoed, sokken, spijkerbroeken, T-shirts, sweaters en pyjama's. Kortom, alles wat van katoen is en waarop het wasetiket aangeeft dat het in de droger kan, kun je erin plaatsen.
Tips: Doe alleen items in de droger die aangeven dat dit mag op het wasetiket.
Welke kleding kan niet in de droger?
Beddengoed, overhemden, blousen, zijde, linnen satijn of kwetsbare stoffen.
Tips: Droog items waar je geen kreukels in wilt niet in de droger, klop je kledingstukken goed uit en hang ze aan de waslijn. Heb je een blouse of overhemd om te drogen? Hang deze dan aan een hanger te drogen om drooglijnen te voorkomen.
Bij het ophangen van kleding om te drogen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de kledingstukken niet te dicht op elkaar of over elkaar worden gehangen. Hierdoor kan namelijk voorkomen dat ze niet goed drogen of dat het droogproces lang duurt.
Problemen met de was
Kleding stinkt na wassen
Als je na het wassen merkt dat je kleding nog steeds onaangenaam ruikt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Het is belangrijk om deze problemen aan te pakken, zodat je kleding weer fris en schoon wordt. Hier zijn enkele uitgebreide tips:
Overmatig wasmiddel
Een van de meest voorkomende oorzaken van onaangename geurtjes in gewassen kleding is het gebruik van te veel wasmiddel. Het overtollige wasmiddel kan achterblijven op de kleding en een zeepachtige geur veroorzaken.
Oplossing: Probeer de hoeveelheid wasmiddel te verminderen volgens de aanwijzingen op de verpakking en zorg ervoor dat je het wasmiddel volledig uitspoelt tijdens het wassen.
Ophoping van zeepresten
In de loop van de tijd kunnen zeepresten zich ophopen in de wasmachine en leidingen, wat kan leiden tot geurproblemen.
Oplossing: Om dit te voorkomen, is het essentieel om af en toe een lege wascyclus te draaien met een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor het schoonmaken van wasmachines. Je kunt ook azijn gebruiken als huishoudelijk alternatief. Voer de reinigingscyclus uit volgens de instructies van de fabrikant.
Te lange tijd in de wasmachine
Laat de natte kleding niet te lang in de wasmachine zitten nadat de cyclus is voltooid. Hierdoor kunnen schimmels en bacteriën groeien, wat nare geurtjes kan veroorzaken.
Oplossing: Haal je kleding zo snel mogelijk uit de wasmachine en hang ze op om te drogen. Draai je 's nachts een wasje? Zorg er dan voor dat de kleding nooit meer dan 12 uur in de trommel zit.
Schone lade en afdichtingen
Wassen heb je inmiddels wel onder de knie, maar je wasmachine heeft soms ook wat TLC nodig. Voorkom zo luchtjes in je wasmachine.
Oplossing: Controleer regelmatig de wasmiddellades en de rubberen afdichtingen van de deur op resten en schimmel. Reinig ze grondig met azijn of een mild reinigingsmiddel om deze problemen te voorkomen.
Luchten
Ruikt je kleding nog steeds niet zo fris als je gehoopt had?
Oplossing: Hang je kleding dan buiten of op een goed geventileerde plek om te luchten. Frisse lucht kan helpen om eventuele resterende geuren te verdrijven.
Vlekken in kleding behandelen
Algemene tips
- Behandel je vlekken zo snel mogelijk
- Dep de vlek, wrijf nooit, dan wordt de vlek alleen groter
- Begin met behandelen aan de buitenkant van een vlek en werk naar binnen
- Print een overzicht van de meest voorkomende vlekken uit, dan heb je altijd een oplossing bij de hand
- Mysterieuze vlek? Was altijd koud zodat je zeker weet dat de vlek niet extra intrekt
- Liever geen huis-tuin-en-keuken oplossing? Een vlekverwijderaar kan vaak veel verschillende vlekken aan
Rode wijn-, koffie- en bloedvlekken
Oplossing:
Dep de vlek eerst droog. Strooi vervolgens zout op de vlek, dit zal deze absorberen, laat het een paar minuten intrekken en spoel het voorzichtig met lauw tot heet water uit. (let wel op, kan het kledingstuk niet tegen heet water, gebruik dat dan ook niet!)
Alternatief:
Meng wat soda met water en wrijf het op de vlek. Laat het een paar uur intrekken en was het vervolgens in de wasmachine.
Ketchup-, tomatensaus-, chocolade- en vetvlekken
Oplossing:
Dep de vlek eerst zodat er niets meer op het oppervlak ligt. Smeer vervolgens afwasmiddel (zoals Dreft of Dubro) op de vlek. Vervolgens was je het kledingstuk op een normaal programma.
Alternatief:
Vervang afwasmiddel met een citroenschijfje, citroensap of wasbenzine op de vlek.
Zweetvlekken
Oplossing:
Gooi het kledingstuk in een emmer met water en (wit) schoonmaakazijn (1:1). Laat het een paar uur weken en doe het vervolgens in de wasmachine.
Alternatief:
Meng soda met wat water en wrijf het op de zweetvlekken. Laat het een paar uur intrekken en was de kleding volgens de voorschiften.
Grasvlekken
Oplossing:
Als enige uitzondering mag je een grasvlek wel schrobben, doe dat met groene zeep. Hardnekkige groene vlekken kun je eventueel in een emmer lauw water met groene zeep een paar uur laten weken voor je het in de was doet.
Alternatief:
Dep schoonmaakalcohol op de vlek en spoel het kledingstuk goed uit of week het kledingstuk een paar uur in een emmer met schoonmaakazijn voor het wassen.
Vlekkenoverzicht
Print het vlekkenoverzicht uit en heb de oplossing voor jouw vlek snel in de hand.
10 handige tips voor kleding wassen
- Controleer je zakken en zorg dat ze leeg zijn | Zo voorkom je vlekken en schade aan je wasmachine
- Was je nieuwe kledingstukken apart van je normale was | Nieuwe kledingstukken geven vaak nog wat kleur af, voorkom op deze manier verkleuring
- Hang je (niet witte) kleding buiten te drogen | Was droogt buiten sneller dan binnen, daarnaast helpt het om resterende luchtjes te verwijderen
- Gebruik een maatbeker voor je wasmiddel | Als er geen speciale dop op je wasmiddel zit is een maatbeker handig om niet te veel wasmiddel te gebruiken
- Bekijk waslabels! | Lees, vooral bij de eerste keer wassen, het waslabel. Dit label heeft alle info om jouw kledingstuk in de beste conditie te houden
- Vul je wasmachine | De meest zuinige en schone was bereik je door je wasmachine helemaal te vullen. Houd bij katoen één vuist in hoogte over en bij de fijne was ongeveer de helft
- Behandel vlekken voordat je wast | Zitten er hardnekkige vlekken in je kleding? Behandel ze zo snel mogelijk met bijvoorbeeld baking soda, laat het inwerken en was direct!
- Was af en toe op 90° | Dat is goed voor je wasmachine, maar let op, lees het kopje '60-90° was' nog een keer door om te kijken wat hierin mag
- Schaf een aantal wasmanden aan | Zo kun je jouw was veel makkelijker sorteren en dus ook sneller wassen
- Waszakken, waszakken, waszakken | Gebruik waszakken voor je delicate kleding, of bijvoorbeeld voor je sokken zodat je ze niet elke keer kwijtraakt
Meer kledingverzorging...
Kleding stomen
Stomen is meer dan alleen een alternatief voor wassen; het is een verfijnde manier van kledingverzorging die tal van voordelen biedt.
Kleding Strijken
Kleding strijken is een kunst die, wanneer goed beheerst, niet alleen bijdraagt aan een verzorgd uiterlijk, maar ook een gevoel van voldoening en bekwaamheid kan geven.
Schoenverzorging
Waterstop, schoenpoets, suéde spray en schoen cleaners zijn essentiële onderdelen bij het onderhoud van jouw schoenen. Door je schoenen te onderhouden blijven ze mooier, beschermd tegen de elementen en gaan ze langer mee!